Blog > Komentarze do wpisu

PSZENNO - ORKISZOWE BUŁY



20 g drożdży ¶wieżych lub 1 łyżeczka suszonych

250 g m±ki orkiszowej

250 g m±ki pszennej

300 ml wody

1 łyżka miękkiego masła

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżeczka soli

1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczk± mleka - do posmarowania

Sezam, pestki słonecznika, dyni - do posypania

 

 

Drożdże zasyp cukrem, wlej 3 łyżki letniej wody i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut "by ruszyły".

 

Do miski wsyp obie m±ki, dodaj drożdże, wodę, sól i zagnieć ciasto.

 

Dodaj zioła i zagnieć ponownie.

 

Odstaw do wyro¶nięcia, w ciepłe miejsce na 2 godziny.

 

Kiedy ciasto wyro¶nie uformuj bułki (10 sztuk). Przykryj ¶ciereczk± i odstaw na 30 minut do wyro¶nięcia.

 

Posmaruj bułki rozbełtanym jajkiem i posyp ziarnami.

 

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C i piecz bułki około 15 minut.

 

buły

 

czwartek, 26 stycznia 2017, mosaika
Tagi: buły

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów