Blog > Komentarze do wpisu

SOS PAPRYKOWY

12 słodkich, czerwonych papryk

4 duże cebule

500 g koncentratu pomidorowego

1 łyżka płatków chilli

1/2 łyżki oregano

1 gałązka suszonego lubczyku

1 główka czosnku

Sól, pieprz czarny do smaku

Olej kokosowy

 

 

Paprykę myjemy dokładnie, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

 

Cebulę obieramy, siekamy w piórka

 

Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy paprykę i smażymy na niewielkim ogniu 15 minut.

Dorzucamy cebulę i smażymy dalej często mieszając.

 

Kiedy warzywa zmiękną doprawiamy do smaku i dodajemy rozdrobniony czosnek.

 

Całość blendujemy, przekładamy do słoików (oczywiście wyparzonych i wysuszonych), zakręcamy. Ponieważ nie mam zaufania do samoczynnego zamykania słoików, pasteryzuję gotując 20 minut. Pozostawiam w garnku do wystygnięcia. 

 

Sos pierwotnie miał przeznaczenie jako dodatek do obiadów, na ciepło. Okazało się jednak, że wyśmienicie zastępuje ketchup. Doskonały jest również na zimno do grillowanych warzyw.

 

sos paprykowy

czwartek, 03 września 2015, mosaika

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów