Blog > Komentarze do wpisu

ANANASOWY DESER


250 g chudego twarożku

1/2 ananasa

1/4 l śmietany kremówki

4 łyżki miodu

1 łyżka namoczonych w alkoholu rodzynek

1 łyżka soku z cytryny

 

Twarożek wymieszać z rodzynkami, miodem i sokiem z cytryny.

 

Pokroić ananasa na plastry, obrać, wyciąć twardy środek. Pokroić miąższ w drobną kostkę.

 

Śmietanę ubić na sztywno, dodać kostki ananasa i wymieszać z twarogiem.

 

Podawać w schłodzonych miseczkach.

 


 

O ANANASIE SŁÓW KILKA ...

 

W środku okazałej rozety liści tkwi złożony owoc o łuskowatej powierzchni. Piękny owoc. Ozdoba stołów, kuchennych mis z owocami.

 

Żółty, soczysty miąższ ma słodko kwaskowy smak i charakterystyczny zapach słońca i egzotycznych wysp.

 

Pierwotnie ananasy rosły tylko w Ameryce Południowej (Brazylia, Paragwaj). Z czasem walory smakowe owoców znalazły licznych amatorów, dlatego zaczęto je uprawiać także w Meksyku, Puerto Rico, na Hawajach i Filipinach, w Tajlandii, Afryce i Australii.

 

Ananas zawiera - oprócz biotyny, witaminy B12 i witaminy E - wszystkie pozostałe witaminy oraz 16 różnych składników mineralnych i pierwiastki śladowe. Jednakże o wartości tego owocu jako lekarstwa decyduje bardzo duża zawartość bromeliny.

 

BROMELINA - CUDOWNY ENZYM

 

  • Bromelina jest właściwie mieszaniną trzech enzymów rozkładających białko: bromeliny, ananazy i ekstranazy. Zatem ananas może być uznany za jeden z najważniejszych sprzymierzeńców białka w organizmie.
  • Brolelina okazuje się być cudem natury także dzięki innym właściwościom: hamuje krzepnięcie krwi, dzięki czemu poprawia jej krążenie. Obniża ciśnienie i powoduje redukcję złogów tłuszczowych na wewnętrznych ścianach tętnic powodujących arteriosklerozę.
  • Bromelina zapobiega również przeziębieniom. Rozluźnia mięśnie, hamuje miejscowe kurcze, jak np. kurcze menstruacyjne, blokując syntezę miejscowych hormonów (prostaglandyn).

 

Bromelina - zawierająca enzym rozszczepiający białko - działa leczniczo i wspomaga nasz organizm, ponieważ niszczy w jelitach twardy pancerz białkowy bakterii oraz rozkłada w pokarmach białko na aminokwasy.

 

Aminokwasy swobodnie przenikają przez ścianki jelit do krwi. Podczas podróży po labiryncie naczyń ludzkiego organizmu zabierają ze sobą jeszcze wiele mikroelementów, takich jak żelazo, cynk, miedź.

 

Bromelina przenika też przez skórę. Wypite z sokiem włókna miąższu ananasa rozjaśniają "starcze plamy" na rękach lub nawet całkiem je wybielają.

 

LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI ANANASA:

 

  • Zwiększa syntezę białka w całym organizmie
  • Odciąża trzustkę
  • Działa moczopędnie, zmniejsza obrzęki
  • Pomaga przy biegunce i w chorobach jelit
  • Łagodzi skutki udaru słonecznego
  • Wybiela "starcze plamy"
  • W medycynie naturalnej stosuje się świeżo wyciśnięty sok z ananasa w chorobach z gorączką i w dolegliwościach występujących w chorobie morskiej
  • Na Karaibach ananas jest ceniony jako afrodyzjak.

 

ANANASY należy kupować wyłącznie świeże. Można je rozpoznać po tym, że ich skórka jest twarda, wypukła. Zielone ananasy są niedojrzałe, zaś ciemne - bardziej wartościowe.

 

Owoce ananasa są delikatne - nie tolerują niskiej temperatury. Nie należy ich przechowywać w lodówce.

 

Te egzotyczne i wypieszczone w słońcu owoce nie lubią też gdy pokroimy je w krążki i miesiącami przechowujemy w słodkim syropie w puszkach. W takich warunkach tracą do 60% witamin, a ich wartościowe molekuły bromeliny ulegają rozkładowi.

 

Niedojrzałe ananasy są wyjątkowo kwaśne i mogą nawet mieć szkodliwy wpływ na zęby. Osoby cierpiące na nadkwaśność żołądka lub na chorobę wrzodową nie powinny spożywać nawet dojrzałych, a więc mniej kwaśnych owoców. Niewskazane jest również spożywanie soku ananasowego i owoców przez kobiety w ciąży.

 

Świeże owoce ananasa należy pokroić w plastry grubości palca, a potem obrać. Ananasy je się nożem do owoców i małym widelcem, pozostawiając na talerzu twardą środkową część.

 

Najładniejszy, efektowny sposób podania na stół ananasa: odciąć koronę z pióropuszem liści, wydrążyć owoc i napełnić go pokrojonym w kostkę miąższem, sałatką owocową lub sorbetem. Z ananasa można też przyrządzić galaretkę lub marmoladę.

 

Flambirowane (skrapianie alkoholem i podpalanie) krążki ananasa należą do popularnych deserów. Słodko - kwaśne kawałki owocu stanowią dla wielu potraw przysłowiową kropkę nad "i". Sok ananasowy jest popularnym składnikiem wielu koktajli i drinków. (*)

 

 

(*) Opr. na pdst.: K.Oberbeil, Ch. Lentz, Z apteczki babuni. 

wtorek, 30 lipca 2013, mosaika

Polecane wpisy

  • SERNIK

    1 kg białego sera, zmielonego 5 jajek 125 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy Ciasteczka na spód Polewa czekoladowa Żółtka utrzeć z c

  • OWSIANE CIASTKA BEZ TŁUSZCZU

    1 1/2 szklanki musu owocowego (mogą być zmiksowane owoce) 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki pszennej razowej (może być orkiszowa) 3 łyżki zmielonych

  • TARTA TRUSKAWKOWA POD PIERZYNKĄ

    SP Ó D: 180 g mąki 2 łyżki cukru pudru mała szczypta soli 100 g masła, zimnego 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody TRUSKAWKI: 300 g truskawek (mogą być twardsze, mnie

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów