Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie

 

Śledzie to dość śliski grunt. Bardzo łatwo przygotować coś, co w końcowym wydaniu będzie niejadalne, albo po prostu zwyczajne.

 

A zwyczajnym być nie powinno.

 

Tym razem robiłam śledzie ot tak, jak gdyby od niechcenia … wyszły pyszne.


 

1 paczka śledzi w oleju (ok. 300 g)

1 pudełko śledzi w zalewie octowej (ok. 300 g)

3 cebule

6 ogórków kiszonych

2 czerwone papryki

Pieprz zielony mielony

Tymianek

2 ząbki czosnku

Olej roślinny

 

 

Śledzie pokroić w kawałki (na jeden kęs), wszystkie razem wymieszać i zalać zalewą octową. Odstawić na 3 godziny.

 

Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem, pozostawić do wystygnięcia.

 

Ogórki pokroić w drobną kostkę, odsączyć sok, wymieszać z cebulą i papryką.

 

Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.

 

W słoiku (lub misce) układać warstwami:

 

Cebulę (wymieszaną z papryką i ogórkami), śledzie, posypać zmielonym pieprzem i odrobiną tymianku, zalać dwoma łyżkami oliwy, położyć kilka plasterków czosnku, cebula …. Itd.

 

 

Zamknąć słoik (przykryć szczelnie miskę) i odstawić na kilka dni.

 

Podawać ze świeżym pieczywem.

 


poniedziałek, 31 grudnia 2012, mosaika
Tagi: śledzie

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów