Blog > Komentarze do wpisu

11 listopada ....


Marci
ńskie rogale Gosi

 

CIASTO :

 

- 0,5 kg maki

- 0,5 szklanki cukru

- 3/4 szklanki mleka

- 2,5 dkg drożdży (25g)

- 250 g masła (roztopić i ostudzić)

- 1 jajko

 

    1. drożdże rozpu¶cić w letnim mleku z odrobin± cukru
    2. resztę cukru wymieszać w naczyniu z m±k±
    3. dolać chłodne masło i wbić jajko

 

Zagnie¶ć ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki, a w tym czasie zrobić nadzienie:

 

MASA:

 

    1. 400 g mielonych migdałów lub po 200 g migdałów i orzechów mielonych
    2. 1 mietanka 200 ml
    3. 1 szklanka cukru pudru
    4. olejek migdałowy, waniliowy lub rumowy

 

Wszystko zmiksować

 

Ciasto podziel na 2 czę¶ci i rozwałkować każd± na prostok±t. Wycinać "wydłużone" trojk±ty: podstawa 10 cm i dwa boki ok. 30 cm.  

Na całej powierzchni trójk±ta rozsmarowujemy nadzienie (ok. 1 łyżki), cienko i równomiernie.

 

Zawijamy od 10 centymetrowej podstawy do szpicu - tak żeby szpic znalazł się pod ciężarem całego rogalika, gdy ułoży się go na blaszce.

 

Pieczemy (w nagrzanym do 200 °C piekarniku, a kiedy włożymy rogale - zmniejszamy do 180 stopni) około 20 minut, aż zrobi± się złote.

 

Po wył±czeniu zostawiamy w piecu około 5 - 10 minut.

 

LUKROWANIE:

 

1 filiżanka cukru pudru

1 - 3 łyżki ¶mietanki lub mleka (lukier wtedy jest piękny i ¶nieżnobiały)

trochę soku z cytryny albo olejek (migdałowy, waniliowy, rumowy)

 

konsystencja musi być sto - lej±ca

 

można posypać kawałeczkami migdałów, orzeszków lub skórk± pomarańczow± kandyzowan±.

 

 

 

 

niedziela, 11 listopada 2012, mosaika

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów